Genocide

Daar gaan ze. Met honderden tegelijk storten ze zich over de rand. Onvoorstelbaar leed. Hoe wanhopig moeten ze wel niet zijn. Hele gezinnen zijn het: kinderen, ouders, grootouders misschien zelfs overgrootouders. Als lemmingen werpen ze zich in de afgrond, alwaar ze onherroepelijk te pletter zullen vallen. Een grote grijze golf van vallend leed. En daarna… stilte.

Jaren van ongestoord geluk in één middag, bruut de nek omgedraaid.

Het was een zomerse dag in augustus zoals ze er vaker zijn. Het was warm, dat wel. Maar in huis was het lekker koel. De kinderen speelden buiten in de schaduw van de smalle straten en steegjes. Verstoppertje, dat was hun favoriete spel en roltikkertje. Roltikkertje was eigenlijk gewoon tikkertje, maar de tikker mocht je niet tikken als je je snel wist op te rollen als een balletje. Niks wees erop dat het noodlot die middag toe zou slaan.

Om drie uur ’s middags begon het. Eerst was het alleen aan de rand van de stad. Een scherpe lucht drong door in straten en huizen. Bij inademing sneed het je luchtwegen af, alsof iemand een brandende sigaret door je luchtpijp probeerde te duwen. Een korte felle pijn gevolgd door totale verlamming, daarna voelde je niets meer.
Razendsnel verspreidde de damp zich van noord naar zuid door de stad. In blinde paniek liet iedereen alles achter zich en vluchtte zuidwaarts tot ze niet verder konden dan de afgrond. Zij die het tot hier gered hadden, zagen maar een uitweg. Ze prevelden een gebed en wierpen zich over de rand van de afgrond.

Het was geen fijn gezicht vond Rick, al die pissebedden die zich over de balkonrand stortten. Hij had liever gehad dat het bestrijdingsmiddel zijn werk onzichtbaar had gedaan en dat ze gewoon onder de stoeptegels van het terras waren doodgegaan. Dan had hij niet gezien wat hij eigenlijk had aangericht.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s