Ode aan de klaphaak

Image

Een dag nadat met de jaarwisseling de wensballon -nog voordat ik überhaupt een wens had kunnen bedenken- vlam vatte en op de grijze, natgeregende betontegels neerstortte, stuitte ik op de uitvinding van de eeuw (ja, nu al).

Zoiets moois als dit had ik in mijn stoutste dromen niet kunnen bedenken. Laat staan in licht beschonken toestand, terwijl rondom mij handgranaten explodeerden en het afweergeschut probeerde de sterren uit de nachtelijke hemel te jagen. Het is maar goed dat die ballon neerstortte, anders was ik dit kleinood vast en zeker niet tegen lijf gelopen.

Met mijn zusje was ik in een grote, Zweedse meubelgigant vol praktisch vernuft  voor in de beperkte, zeer beperkte en extreem beperkte ruimte. Toen we daar rondliepen, viel mijn oog op een roestvrijstalen sieraad. Een ander woord heb ik er gewoonweg niet voor. Schitterend in al zijn eenvoud, de klaphaak.

Gewoonlijk heb ik een bloedhekel aan haken. Een haakje aan de muur neemt namelijk toch snel een kubieke centimeter ruimte in beslag en er zijn zelfs haken die een veelvoud daarvan nodig hebben voor het vervullen van hun taak!
Nu vind ik dat op zich niet zo’n groot probleem wanneer er daadwerkelijk iets aan het haakje hangt. Mijn jas  bijvoorbeeld, nadat ik thuisgekomen ben.  Of misschien mijn tas, wanneer het een wat robuuster uitgevoerde variant betreft.  Maar een groot deel van de dag, wanneer ik niet thuis ben, hangt dat haakje daar maar zinloos ruimte te vullen: doodzonde!

Maar toen was daar Sarah Grönvall, mijn heldin! Zij ontwierp de klaphaak. De eerste haak die de ruimte niet zinloos vult. Nadat je je tas of jas van het haakje gehaald hebt, klap je het met één eenvoudige handbeweging in (wel even uitkijken dat je vingers er niet tussen komen). En hop, 3 kubieke centimeter  terreinwinst. Ik zeg: “Sarah, je bent GENIAAL!! “

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s